Τι είναι η γύρη.
Η γύρη είναι ένα από τα πιο ισχυρά φυσικά προϊόντα που μας προσφέρει η μέλισσα.
Η γύρη των μελισσών είναι ένα φυσικό προϊόν που προέρχεται από τη συλλογή που κάνει η μέλισσα όταν επισκέπτεται τα άνθη των φυτών.
Η γύρη είναι τα αρσενικά αναπαραγωγικά κύτταρα των φυτών και η πρώτη ύλη για να γίνει η επικονίαση των φυτών.
Η επικονίαση είναι η διαδικασία με την οποία πραγματοποιείται η γονιμοποίηση στα φυτά. Για να πραγματοποιηθεί η επικονίαση, οι γυρεόκοκκοι πρέπει να μεταφερθούν από τους ανθήρες στο στίγμα της υπέργειας γύρης.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μέλισσες είναι ο πιο σημαντικός επικονιαστής, για να εξασφαλίζεται η συνέχεια της ζωής στα λουλούδια και στους καρπούς των δέντρων.
Για τις μέλισσες, οι οποίες μεταφέρουν τη γύρη από λουλούδι σε λουλούδι, επικονιάζοντας τα φυτά και παρέχοντας το 80% της τροφής μας, η γύρη είναι τροφή.
Ειδικότερα, αποτελεί πηγή πρωτεϊνών, αλλά και λιπιδίων, βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Χρησιμοποιείται ως τροφή για τις μικρές μέλισσες, δηλαδή ως πρώτη τροφή μαζί με το μέλι, λόγω της μεγάλης ποσότητας πρωτεΐνης που περιέχει.
Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τη γύρη στη διατροφή τους ως συμπλήρωμα πρωτεΐνης.
Πώς φτάνει σε εμάς:
Οι κόκκοι γύρης από τα άνθη , συλλέγονται σε μια μπάλα από τη μέλισσα η οποία προσθέτει λίγο νέκταρ για καλύτερη συνοχή και μαζί με τους προβιοτικούς μικροοργανισμούς, τους τοποθετεί στο “καλάθι” γύρης στο τρίτο ζεύγος ποδιών. Όταν το καλάθι της γεμίσει, η μέλισσα την μεταφέρει στην κυψέλη όπου θα αποθηκευτεί στην κηρήθρα, εκτός αν την “κλέψει” ο μελισσοκόμος που έχει τοποθετήσει μια ειδική παγίδα γύρης στην είσοδο της κυψέλης. Η γυρεοπαγίδα είναι μια σχάρα με τρύπες από τις οποίες μπορεί να περάσει μόνο η μέλισσα, έτσι ώστε οι κόκκοι γύρης στα καλάθια στα πόδια να πέφτουν στο καλάθι στο κάτω μέρος της γυρεοπαγίδας.
Η γύρη που συλλέγεται με τη γυρεοπαγίδα κοσκινίζεται στη συνέχεια με ειδικό κόσκινο για την απομάκρυνση τυχόν ξένων σωμάτων και καταψύχεται.
άμεσα στους -18ο C, ή μερικώς αποξηραμένη και ψυχόμενη (+4ο C) και αποθηκευμένη για έως και 2 έτη. Η γύρη είναι ένα αυθεντικό φυσικό προϊόν, χωρίς καμία ανθρώπινη επεξεργασία.
Η γεύση και η εμφάνιση της γύρης ποικίλλει ανάλογα με τα άνθη από τα οποία προέρχεται. Το χρώμα της μπορεί να ποικίλλει από ανοιχτό κίτρινο έως σκούρο καφέ-μαύρο.
Γιατί να τρώτε γύρη:
Η γύρη είναι το πληρέστερο διατροφικό συμπλήρωμα πρωτεΐνης και επίσης πηγή αντιοξειδωτικών, και προβιοτικών.
Η γύρη περιέχει:
(α) πρωτεΐνη όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και σε ιδανική αναλογία. Αρκεί να πούμε ότι μια κουταλιά της σούπας είναι ίση σε πρωτεΐνη με μια μοσχαρίσια μπριζόλα 250gr χωρίς το λίπος της μπριζόλας φυσικά.
β) σάκχαρα (μια γεμάτη κουταλιά της σούπας περιέχει 45 θερμίδες)
γ) λιπίδια
δ) λεκιθίνη (σημαντική για το μεταβολισμό των λιπών)
ε) μακροθρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία
στ) βιταμίνες C, E, B
ζ) ευεργετικούς μικροοργανισμούς (προβιοτικά)
Επίσης γύρη….
Βελτιώνει τη σωματική και πνευματική λειτουργία, αυξάνει την ικανότητα εργασίας, καταπραΰνει τα νεύρα και καταπολεμά την αϋπνία, ακόμη και την κατάθλιψη.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγει την αποτοξίνωση του οργανισμού.
Βελτιώνει την πεπτικότητα άλλων τροφών και ρυθμίζει την εντερική
λειτουργία του. Προωθεί τα ευεργετικά μικρόβια του εντέρου (προβιοτικά)
και καταπολεμά τα παθογόνα που προκαλούν διατροφικές διαταραχές
και το μεταβολικό σύνδρομο.
Μειώνει την κακή (LDL) και αυξάνει την καλή (HDL) χοληστερόλη.
Μειώνει την αυξημένη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.
Χρησιμοποιείται επίσης με επιτυχία κατά της παχυσαρκίας (αυξάνει
μεταβολισμό, δίνει αίσθημα κορεσμού, παρέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά) και κατά της παχυσαρκίας (αυξάνει το μεταβολισμό, δίνει αίσθημα κορεσμού, παρέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά) και κατά της νευρικής ανορεξίας (διεγείρει
τον καταπονημένο οργανισμό, αναπληρώνει τα θρεπτικά συστατικά).
Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και τους ενδοκρινείς αδένες
Διεγείρει τη λίμπιντο (σεξουαλική επιθυμία) και αυξάνει τη γονιμότητα
Απαραίτητο για τους αθλητές για καλές επιδόσεις.
Δοσολογία:
Η ημερήσια συνιστώμενη δόση για ενήλικες είναι 20-40 γραμμάρια
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για τους ενήλικες είναι 20-40 mg την ημέρα, δηλαδή 1-2 κουταλιές της σούπας ημερησίως, ενώ για τα παιδιά είναι 1-2 κουταλάκια του γλυκού. Συνήθως χορηγείται σε 2 δόσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Καθώς η πρόσληψή του είναι ασφαλής μπορούμε να το χρησιμοποιούμε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε καθημερινή βάση.
Καλό είναι επίσης να δοκιμάσουμε πρώτα 1/2 κουταλάκι του γλυκού σε περίπτωση που υπάρχει κάποιου είδους αλλεργία και στη συνέχεια να το προσθέσουμε στην καθημερινότητά μας.
Μπορούμε να τρώμε τη γύρη καθημερινά, το πρωί, σκέτη κατευθείαν από την κατάψυξη, ή με μέλι, ή με λίγο γιαούρτι, ή σε λίγο χυμό πορτοκαλιού πάντα ως συμπλήρωμα διατροφής μεταξύ των γευμάτων.
Για αθλητές με έντονη προπόνηση η δόση μπορεί να τριπλασιαστεί.