Μέλισσα, ο κύριος επικονιαστής
Η μέλισσα θεωρείται ένας από τους πιο πολύτιμους οργανισμούς στο οικοσύστημα,
καθώς αποτελεί τον σημαντικότερο επικονιαστή των φυτών στη φύση. Οι μέλισσες επισκέπτονται τα λουλούδια για να συλλέξουν νέκταρ και γύρη
και συντελούν στη γονιμοποίηση χιλιάδων διαφορετικών φυτών. Το όφελος για τον άνθρωπο από τη μέλισσα, λόγω της επικονίασης,
είναι ανυπολόγιστης αξίας και υπερβαίνει κατά πολύ την αξία του μελιού και του κεριού που παράγει η μέλισσα.
Η επικονίαση είναι η μεταφορά γύρης από τους ανθήρες ενός λουλουδιού,
στο στίγμα του υπερσπόρου ενός άλλου λουλουδιού,
προκειμένου να επιτευχθεί η γονιμοποίηση και η αναπαραγωγή του φυτού.
Ποιος είναι ο ρόλος της μέλισσας στην επικονίαση των φυτών;
Χωρίς την μέλισσα, το λουλουδάκι της αγγουριάς, της πεπονιάς αλλά και της αμυγδαλιάς και τόσων άλλων φυτών δεν θα μεταμορφώνονταν ποτέ σε αγγουράκι, πεπόνι και αμύγδαλο αντίστοιχα. Η γονιμοποίηση του άνθους για να γίνει καρπός, η επικονίαση δηλαδή, δεν θα μπορούσε να συντελεστεί χωρίς την παρέμβαση της μέλισσας σε αρκετά φυτά που οι καρποί τους αποτελούν προϊόντα διατροφής για τον άνθρωπο. Αν αναλογιστούμε το ρόλο της επικονίασης, στο πλαίσιο της αλυσίδας διατροφής, η μείωση των καλλιεργειών θα σήμαινε και την ανάλογη μείωση της κτηνοτροφικής παραγωγής. Είναι σίγουρο ότι χωρίς τις μέλισσες, στο τέλος, η τροφή που θα έφτανε στο πιάτο μας θα ήταν πολύ πιο περιορισμένη σε είδη διατροφής και πολύ λιγότερη ποσοτικά.
Τι θα γίνει αν εξαφανιστούν οι μέλισσες από τη φύση;
Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, οι πληθυσμοί τις μέλισσας άρχισαν να μειώνονται αισθητά με γρήγορους ρυθμούς τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Βόρεια Αμερική και το φαινόμενο αυτό συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας. Αν οι μέλισσες αφανιστούν, θα αρχίσουν να εξαφανίζονται και σημαντικές φυτικές καλλιέργειες που αποτελούν βασικά είδη διατροφής για τον άνθρωπο. Πέραν των διατροφικών συνεπειών στον άνθρωπο και την αναπόφευκτη επιβάρυνση της υγείας του, η εξαφάνιση των μελισσών θα έχει και καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, η οικονομική αξία της επικονίασης των μελισσών, σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτιμάται πάνω από 250 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Η επικονίαση είναι το πολυτιμότερο αγαθό που προσφέρουν οι μέλισσες στον άνθρωπο και το περιβάλλον !!!
Περισσότερα
– Η μέλισσα κάνει 4 εκατομμύρια ταξίδια συλλογής τροφής το χρόνο !!!
– Σε κάθε ταξίδι, η κάθε μέλισσα επισκέπτεται κατά μέσο όρο, 100 άνθη !!!
– Η μέλισσα συμβάλει στο 80% της επικονίασης των καλλιεργειών που γίνεται από έντομα !!!
– Η μέλισσα συμβάλει στην επικονίαση του 70% – 75% του συνόλου των καλλιεργειών !!!
– Αν εκλείψει η μέλισσα θα υπάρχουν σε όλο τον κόσμο 60% λιγότερα φυτά !!!
– Το 1/3 των τροφίμων της Ε.Ε. στηρίζεται σε φυτά που επικονιάζονται από τη μέλισσα !!!
– Τα 4 από τα 5 λαχανικά που καλλιεργούνται στην Ευρώπη εξαρτώνται από την επικονίαση των μελισσών !!!
Τα σημαντικότατα οφέλη που προκύπτουν από τη συμμετοχή της μέλισσας στη διαδικασία της επικονίασης είναι :
– Η αναπαραγωγή, επιβίωση και εξέλιξη των φυτικών ειδών.
– Η βελτίωση ποιότητας και παραγωγής φρούτων, καρπών και σπόρων. Εκεί όπου βοσκούν μελίσσια υπάρχει αύξηση κατά 30% στην καρπόδεση και συνεπώς και στην παραγωγή των προϊόντων.
– Η ποικιλότητα της αυτοφυούς βλάστησης.
– Η ισορροπία στη διατροφική αλυσίδα.
– Η διατήρηση της βιολογικής ισορροπίας.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την επικονίαση και μειώνουν τη βιοποικιλότητα των μελισσών είναι πολλοί:
Οι έντονες κλιματικές αλλαγές, όπως βροχοπτώσεις, ισχυροί άνεμοι και χαμηλές θερμοκρασίες την Άνοιξη (εποχή της έντονης ανθοφορίας), αλλά και η ξηρασία και η συνεχώς αυξανόμενη θερμοκρασία, ταλαιπωρούν τις μέλισσες.
– Η εντατική χρήση της αγροτικής γης.
– Η επέκταση των μονοκαλλιεργειών, που προωθεί η βιομηχανική γεωργία.
– Οι πολύ γρήγορες αλλαγές στη δομή της γης.
– Η υπερβολική, μη ελεγχόμενη βόσκηση.
– Η καταστροφή των δασών.
– Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις με την αυξανόμενη οικιστική δραστηριότητα.
– Η αυξανόμενη, υπερβολική και μη ορθή πολλές φορές χρήση, φυτοπροστατευτικών προϊόντων και λιπασμάτων, που έχουν την ιδιότητα να κυκλοφορούν σε όλα τα μέρη του φυτού.
Όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση των μελισσών, που θα οδηγήσει σε κρίση της μελισσοκομίας, θα έχει αρνητικές συνέπειες στην οικολογική ισορροπία του πλανήτη και στον άνθρωπο.
Μέλισσα, το πολύτιμο αυτό έντομο του πλανήτη, εμφανίστηκε στη γη περίπου, πριν από 80 εκατομμύρια χρόνια, εξελίχθηκε, διαφοροποιήθηκε, εντυπωσίασε τον άνθρωπο !!!
Μέλισσα, τόσο μικρή αλλά και τόσο πολύτιμη, γιατί εδώ και χιλιάδες χρόνια εκτός από την παραγωγή μελιού και των άλλων φυσικών βιολογικών προϊόντων της κυψέλης, όπως βασιλικού πολτού, γύρης, πρόπολης, κεριού, με τη συμμετοχή της στην επικονίαση προσφέρει σημαντικότατες και ανυπολόγιστης αξίας ωφέλειες στον άνθρωπο στη ζωή του πλανήτη.
Μια χώρα χωρίς μελισσοκομία είναι περιβαλλοντολογικά και γεωργικά καταδικασμένη.
Η συνεργασία καλλιεργητών και μελισσοκόμων είναι απαραίτητη και ωφέλιμη για όλους !
Η ενημέρωση και η αφύπνιση όλων μας απαραίτητη !
Οι λύσεις υπάρχουν, διάθεση χρειάζεται !
Αγαπάμε τη μέλισσα και την προστατεύουμε !!!!
Προστατεύοντας τη μέλισσα, προστατεύουμε το μέλλον των παιδιών μας !!!!!!
ΜΕΛΙ & ΜΕΛΙΣΣΕΣ
Μέλι
Το μέλι είναι η φυσική γλυκιά ουσία που παράγουν οι μέλισσες από το νέκταρ των φυτών, ή από εκκρίματα εντόμων που απομυζούν φυτά (δημιουργία μελιτωμάτων), τα οποία οι μέλισσες συλλέγουν, μετατρέπουν αναμειγνύοντας με ειδικές ουσίες του σώματός τους, αφυδατώνουν, και αποθηκεύουν στις κηρήθρες της κυψέλης, προκειμένου να το ωριμάσουν.
Mε απλά λόγια, οι μέλισσες χρησιμοποιούν σαν πρώτη ύλη για την παρασκευή του μελιού το νέκταρ που συλλέγουν με την προβοσκίδα τους από τα άνθη, και μελιτώματα τα οποία εκκρίνουν κάποια έντομα καθώς αυτά τρέφονται από τα φυτά.
Στη συνέχεια οι μέλισσες αναμιγνύουν αυτούς τους χυμούς με ειδικές ουσίες (ένζυμα) στον πρόλοβο τους, και αφού τους αφυδατώσουν, παράγουν το μέλι, το οποίο αποθηκεύουν στις κηρήθρες.
Ποιος είναι ο ρόλος της μέλισσας στην επικονίαση των φυτών;
Χωρίς την μέλισσα, το λουλουδάκι της αγγουριάς, της πεπονιάς αλλά και της αμυγδαλιάς και τόσων άλλων φυτών δεν θα μεταμορφώνονταν ποτέ σε αγγουράκι, πεπόνι και αμύγδαλο αντίστοιχα. Η γονιμοποίηση του άνθους για να γίνει καρπός, η επικονίαση δηλαδή, δεν θα μπορούσε να συντελεστεί χωρίς την παρέμβαση της μέλισσας σε αρκετά φυτά που οι καρποί τους αποτελούν προϊόντα διατροφής για τον άνθρωπο. Αν αναλογιστούμε το ρόλο της επικονίασης, στο πλαίσιο της αλυσίδας διατροφής, η μείωση των καλλιεργειών θα σήμαινε και την ανάλογη μείωση της κτηνοτροφικής παραγωγής. Είναι σίγουρο ότι χωρίς τις μέλισσες, στο τέλος, η τροφή που θα έφτανε στο πιάτο μας θα ήταν πολύ πιο περιορισμένη σε είδη διατροφής και πολύ λιγότερη ποσοτικά.
Είδη Μελιού:
Διακρίνουμε τα μέλια σε δυο κατηγορίες.
Τα μέλια ανθέων που προέρχονται από το νέκταρ των φυτών (πορτοκαλιάς, θυμαριού, ευκαλύπτου, λεβάντας, κλπ.) και τα μέλια μελιτώματος που προέρχονται από κάποια έντομα – τους γνωστούς μας εργάτες- που παρασιτούν πάνω στα φυτά και από τα οποία απομυζούν τους χυμούς τους και στην συνέχεια τους αποβάλουν σαν ζαχαρούχους χυμούς, με την μορφή μικρών σταγονιδίων (πεύκου, ελάτου, κλπ).
Τα κυπριακά μέλια είναι αποκλείστηκα από νέκταρ λουλουδιών και ΔΕΝ υπάρχουν κυπριακά μέλια από μελιτώματα.
Θρεπτική Αξία του Μελιού
Το βασικό συστατικό του μελιού είναι οι υδατάνθρακες σε ποσοστό που κυμαίνεται από 70-80%. Οι δύο βασικοί υδατάνθρακες είναι η φρουκτόζη και η γλυκόζη, σε ίση περίπου αναλογία. Στο μέλι υπάρχουν και άλλοι υδατάνθρακες σε μικρότερες ποσότητες. Στο μέλι υπάρχουν κατά μέσο όρο 0,17% μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Τα βασικότερα είναι το κάλιο, το νάτριο, το ασβέστιο, ο φωσφόρος και το μαγνήσιο. ο μέλι περιέχει ελάχιστες ποσότητες βιταμινών κυρίως Α1, Β1, Β6, Β12, C, D και E. Το νερό κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 16-17%. Το μέλι περιέχει πολύ μικρές ποσότητες πρωτεϊνών και ελεύθερων αμινοξέων. Η περιεκτικότητα του μελιού σε νερό εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες στη χώρα παραγωγής του. Στην Κύπρο λόγω του ξηροθερμικού κλίματος, τα μέλια έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό, γι’ αυτό και είναι παχύρρευστα.
Το μέλι, εκτός από άριστη φυσική γλυκαντική ουσία έχει και θεραπευτικές ιδιότητες λόγο των ενζύμων της μέλισσας, στα έλκη στομάχου, την αϋπνία, τους πονοκεφάλους, καρδιακές παθήσεις κα. Τα ένζυμα είναι οι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στο μέλι παράγονται σχεδόν στο σύνολό τους από τους αδένες τους στομαχιού των μελισσών, και είναι αυτά που μετατρέπουν το νέκταρ και το μελίτωμα των εντόμων σε μέλι.
Αυξάνει τις αιμογλοβίνες του αίματος και συνεπώς τη μυϊκή δύναμη.
Στα παιδιά βοηθά στην οστεοποίηση (αφομοίωση του ασβεστίου από τις διάφορες τροφές που καταναλώνουμε) και σε εξωτερική χρήση έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
Η ποιότητα του μελιού εξαρτάται από το μελισσοκόμο και τον εμφιαλωτή. Όταν εφαρμόζονται οι ορθές πρακτικές τόσο στη μελισσοκομία όσο και στην εμφιάλωση, η ποιότητα του μελιού παραμένει υψηλή, καθώς η γεύση, το άρωμα και το χρώμα του διατηρούνται αναλλοίωτα, όπως μας τα πρόσφερε η φύση.
Οι κύπριοι μελισσοκόμοι, εφαρμόζουν αυστηρά όλες τις μελισσοκομικές πρακτικές, καθώς υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους από το Κρατικό Χημείο, και αυτό αποδείχτηκε στο ότι τα κυπριακά μέλια έχουν διακριθεί και διακρίνονται διεθνώς με βραβεία άριστης ποιότητας, καθώς και ότι είναι αποκλειστικά από μέλια ανθέων (νέκταρ).
Το καλύτερο μέλι γευστικά (θυμάρι, πορτοκαλιά, διάφορων ανθέων), είναι αυτό που μας αρέσει. Η ποιότητα καθώς και η θρεπτική του αξία παραμένει η ίδια. Βασική όμως προϋπόθεση είναι να έχει παραχθεί με ορθές μελισσοκομικές πρακτικές. Με τον όρο αυτό εννοούμε ότι ο μελισσοκόμος με την εργασία του δεν έχει προκαλέσει αλλοίωση στα φυσικά χαρακτηριστικά του μελιού.
Η κρυστάλλωση ή αλλιώς «Ζαχάρωμα» είναι μια φυσική ιδιότητα του μελιού και δεν αλλάζει καθόλου την θρεπτική του αξία. Οι βασικοί παράγοντες που συμβάλουν στην κρυστάλλωσή του, είναι η ποσότητα της γλυκόζης και του νερού πού περιέχει. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της κρυστάλλωσης, το μέλι γίνεται παχύρευστο. Δηλαδή, αρχικά το μέλι βρίσκετε σε υγρή μορφή και κατά τη διάρκεια του χρόνου, κυρίως όταν έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες, το μέλι κρυσταλλώνει. Έτσι, μέλια με υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη κρυσταλλώνουν πολύ γρήγορα (1-2 μήνες) π.χ. μελί πορτοκαλιάς, ενώ μέλια με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε γλυκόζη κρυσταλλώνουν αργότερα π.χ. μέλι θυμαριού ή και καθόλου πχ. μέλι μελιτωμάτων.
Όταν το μέλι κρυσταλλώσει τότε το καταναλώνουμε κρυσταλλωμένο. Αν θέλουμε να το επαναφέρουμε στην αρχική του μορφή, μπορούμε να το ζεστάνουμε σε μπεν μαρί για λίγα λεπτά (43 βαθμούς Κελσίου).
ΜΕΛΙ & ΜΕΛΙΣΣΕΣ
Γύρη
Αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά φυσικά προϊόντα το οποίο έχει πολλές ιδιότητες και είναι γνωστή για τις δράσεις της εδώ και πολλούς αιώνες. Η γύρη των μελισσών αποτελεί ένα φυσικό προϊόν το οποίο προέρχεται από τη συλλογή των κόκκων γύρης από τα λουλούδια. Αποτελεί την πρώτη ύλη για να γίνει η επικονίαση των φυτών. Η επικονίαση είναι η διαδικασία με την οποία πραγματοποιείται η γονιμοποίηση στα φυτά. Για να γίνει η γονιμοποίηση θα πρέπει να μεταφερθούν οι γυρεόκοκκοι από τους ανθήρες στο στίγμα του υπέρου. Γι’ αυτό οι μέλισσες αποτελούν το σημαντικότερο επικονιαστή, για να υπάρχουν λουλούδια και καρποί. Για τις μέλισσες, που μεταφέρουν τη γύρη από λουλούδι σε λουλούδι γονιμοποιώντας τα φυτά κι εξασφαλίζοντας για μας το 80% των τροφίμων, η γύρη είναι τροφή. Ειδικότερα, αποτελεί πηγή πρωτεϊνών, αλλά και λιπιδίων, βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Όμως η γύρη ενός είδους φυτού και μόνο, δεν περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και συστατικά που χρειάζονται οι μέλισσες, γι’ αυτό είναι αναγκαίο να τρέφονται με γύρη από όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία φυτών. Το ίδιο ισχύει και για τον άνθρωπο που χρησιμοποιεί τη γύρη στη διατροφή του.
Πώς φτάνει σε εμάς:
Οι κόκκοι της γύρης από τα λουλούδια, μαζεύονται σε μπαλάκι από τη μέλισσα που προσθέτει λίγο νέκταρ για καλύτερη συνοχή (και μαζί του προβιοτικούς μικροοργανισμούς) και το τοποθετεί στο «καλαθάκι» της γύρης, στο τρίτο ζεύγος ποδιών της. Όταν το καλάθι της γεμίσει, η μέλισσα την μεταφέρει στην κυψέλη όπου θα αποθηκευτεί στην κηρήθρα, εκτός αν την “κλέψει” ο μελισσοκόμος που έχει τοποθετήσει μια ειδική παγίδα γύρης στην είσοδο της κυψέλης. Μόνο η μέλισσα μπορεί να περάσει μέσα από τη γυρεοπαγίδα, οπότε οι κόκκοι γύρης στα καλάθια στα πόδια πέφτουν στο καλάθι στο κάτω μέρος της γυρεοπαγίδας.
Η γύρη που συλλέγεται με τη γυρεοπαγίδα στη συνέχεια κοσκινίζεται με ειδικό διαλογέα για να αφαιρεθούν τυχόν ξένα σώματα και καταψύχεται απευθείας στους -18ο C, ή αποξηραίνεται μερικώς και συντηρείται σε ψύξη (+4ο C) και διατηρείτε μέχρι και 2 χρόνια. Η γύρη είναι ένα αυθεντικό φυσικό προϊόν, χωρίς καμία ανθρώπινη επεξεργασία.
Η γεύση και η εμφάνιση της γύρης ποικίλλει ανάλογα με τα άνθη από τα οποία προέρχεται. Το χρώμα της μπορεί να ποικίλλει από ανοιχτό κίτρινο έως σκούρο καφέ-μαύρο.
Γιατί να τρώτε γύρη:
Η γύρη είναι το πληρέστερο διατροφικό συμπλήρωμα και παράλληλα πηγή αντιοξειδωτικών, πρεβιοτικών και προβιοτικών.
Η γύρη περιέχει:
– πρωτεΐνες (όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και στην ιδανική αναλογία)
– σάκχαρα (μια γεμάτη κουταλιά της σούπας περιέχει 45 θερμίδες)
– a whole grain of sugar (a half a cup of sugar is a healthy portion of whole grain, 45 grams a serving)
– λεκιθίνη (σημαντική για το μεταβολισμό των λιπών)
– μακροστοιχεία και ιχνοστοιχεία
– βιταμίνες C,E,B
– ένζυμα
– Αυξητικούς παράγοντες
– Ωφέλιμους μικροοργανισμούς (προβιοτικά)
Τι προσφέρει η γύρη στην υγεία:
– Βελτιώνει τη σωματική και διανοητική λειτουργία, αυξάνει την ικανότητα για εργασία, καταπραΰνει τα νεύρα και καταπολεμά την αϋπνία, ακόμα και την κατάθλιψη
– Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγει την αποτοξίνωση του οργανισμού.
– Βελτιώνει την πεπτικότητα άλλων τροφών και ρυθμίζει την εντερική λειτουργία. Προάγει τα ωφέλιμα μικρόβια του εντέρου (προβιοτικά) και καταπολεμά τα παθογόνα που προκαλούν διαταραχές της θρέψης και μεταβολικό σύνδρομο.
– Μειώνει την κακή (LDL) και αυξάνει την καλή (HDL) χοληστερόλη. Μειώνει την αυξημένη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.
– Χρησιμοποιείται με επιτυχία και κατά της παχυσαρκίας (αυξάνει το μεταβολισμό, δίνει αίσθημα κορεσμού, παρέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά) και κατά της νευρικής ανορεξίας (τονώνει τον καταπονημένο οργανισμό, αναπληρώνει τα θρεπτικά συστατικά).
– Χρησιμοποιείται κατά της αναιμίας
– Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και τους ενδοκρινείς αδένες
– Τονώνει τη λίμπιντο (την ερωτική διάθεση) και αυξάνει τη γονιμότητα
– Απαραίτητη στους αθλητές για καλές επιδόσεις
Δοσολογία:
Η ημερήσια συνιστώμενη δόση για ενήλικες είναι 20-40 γραμμάρια καθημερινά δηλαδή 3-5 κουταλάκια του γλυκού, ενώ για τα παιδιά είναι 1-2 κουταλάκια του γλυκού. Συνήθως δίνεται σε 2-3 δόσεις μέσα στην ημέρα. Ωστόσο, καθώς η λήψη της είναι ασφαλής μπορεί να ληφθεί 2-4 φορές ετησίως, κυρίως ανάμεσα από το χειμώνα και την άνοιξη ή από το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.
Τρώμε γύρη καθημερινά, το πρωί, σκέτη ή με μέλι ή με μέλι και λίγο γιαούρτι ή μέσα σε λίγο χυμό πορτοκάλι και τουλάχιστον μισή ώρα πριν από κάποιο γεύμα.
Για αθλητές με έντονη προπόνηση η δόση μπορεί να τριπλασιαστεί, το ίδιο και σε άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις μετά από συμβουλή γιατρού.
Λαμβάνουμε γύρη καθημερινά για τουλάχιστον 4 μήνες ως διατροφικό.
ΜΕΛΙ & ΜΕΛΙΣΣΕΣ
Προπολη: Το “Μαύρο Κερί”
της Αρχαιότητας
Η προσφορά της μέλισσας ως έντομο έχει μεγάλη σημασία, αφού έχει τον πρωτεύοντα ρόλο στην διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, μέσω της διαδικασία της γονιμοποίησης των ανθέων, την επικονίαση. Η κοινωνική συμπεριφορά της μέλισσας είναι εκείνη που στην ουσία την ‘υποχρεώνει’ να συλλέγει στην κυψέλη της προϊόντα και να παράγει επίσης έναν αριθμό προϊόντων, τα οποία βρίσκουν μεγάλη χρησιμότητα στη διατροφή και υγεία του ανθρώπου. Εκτός από το μέλι και τη γύρη που είναι τα πιο γνωστά προϊόντα μέλισσας στον άνθρωπο, οι μέλισσες μαζεύουν και πρόπολη.
Η πρόπολη είναι κολλώδης ουσία, που παράγουν οι μέλισσες, η οποία προκύπτει από την συλλογή ρητινωδών εκκρίσεων από τους φλοιούς φυτών, και την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης είναι γνωστές από την αρχαιότητα, κατά την οποία αναφερόταν και ως “μαύρο κερί”. Οι λαοί που ευδοκιμούσαν στις ακτές της Μεσογείου χρησιμοποιούσαν την πρόπολη ως φάρμακο, καθώς είχαν ανακαλύψει τις αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές της ιδιότητες. Ο Ιπποκράτης τη συνιστούσε για τη θεραπεία των ελκών και των εγκαυμάτων. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες στις εκστρατείες τους μετέφεραν πάντα πρόπολη στις αποσκευές τους, ενώ οι Αιγύπτιοι τη χρησιμοποιούσαν για την ταρίχευση των νεκρών. Σήμερα, η πρόπολη χρησιμοποιείται ευρέως ως φάρμακο, είτε ως αυτόνομο παρασκεύασμα είτε ως συστατικό άλλων παρασκευασμάτων.
Το χρώμα της πρόπολης ποικίλλει από κιτρινοπράσινο, πορτοκαλοπράσινο έως καφέ και σκούρο καφέ και εξαρτάται από το φυτό προέλευσης, την περιεκτικότητα σε κερί και γύρη και το χρονικό διάστημα παραμονής της στην κυψέλη. Σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω των 15 °C η πρόπολη είναι ιδιαίτερα σκληρή. Σε θερμοκρασίες άνω των 30 °C γίνεται πλαστική και γίνεται όλο και περισσότερο μια κολλώδης ουσία. Τυπικά, η πρόπολη λιώνει στους 60-70 °C και έχει πυκνότητα περίπου 1,12 g/ml. Είναι εντελώς αδιάλυτη στο νερό και διαλυτή σε αιθυλική αλκοόλη, γλυκόλη και άλλους οργανικούς διαλύτες.
Η χημική σύσταση της πρόπολης όπως και οι φυσικές της ιδιότητες εξαρτάται άμεσα από την χλωρίδα της κάθε περιοχής, καθώς διαφορετικά φυτά δίνουν και διαφορετικές δυνατότητες στις μέλισσες για συλλογή ρητινωδών εκκρίσεων. Αποτελείται κυρίως από ρητίνη (50 %), κερί (30 %), αιθέρια έλαια (10 %) και γύρη (5 %). Τα άλλα συστατικά είναι αρωματικές ουσίες, σάκχαρα, βάλσαμα, τερπένια, αλειφατικά οξέα και οι εστέρες τους, φλαβόνες, μέταλλα, ουσίες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλα γνωστά και άγνωστα συστατικά.
Η πρόπολη χρησιμοποιείται από τις μέλισσες για τη σφράγιση και την απολύμανση του εσωτερικού της κυψέλης. Δηλαδή, οι μέλισσες ζουν σε ένα καθαρό και απαλλαγμένο από βακτήρια περιβάλλον, οπότε τα προϊόντα που παίρνουμε από τις μέλισσες φτάνουν σε εμάς με φυσικό τρόπο.
Οι κύριες ιδιότητες της πρόπολης που βασίζονται σε έρευνες είναι:
Αντιφλεγμονώδης δράση: Ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και καταστέλλει κάποια ένζυμα, τα οποία επιτρέπουν σε μια φλεγμονή να αναπτυχθεί.
Κατά τις γρίπης: Η πρόπολη έχει δραστικότητα εναντίον των ιών καθώς ενισχύεται σημαντικά σε συνδυασμό με την γύρη και τον βασιλικό πολτό. Έχει πιστοποιημένη δράση κατά των ιών, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, H1N1 και H1N3.
Αντιμυκητιακές ιδιότητες: Η αντιμυκητιακή δράση της πρόπολης έχει επιβεβαιωθεί και πρακτικά εναντίον της Candida albicans, Trichomonas vaginalis, κολοβακτηρίων και άλλων βακτηρίων, μυκήτων και παρασίτων.
Αντιοξειδωτική δράση: Η ιδιότητα αυτή της πρόπολης εκδηλώνεται με την σάρωση των ελεύθερων ριζών οξυγόνου. Παράλληλα, προστατεύει τη βιταμίνη C από την οξείδωση.
Ανοσοποιητική δράση: Έχει αποδειχτεί ότι η πρόπολη διεγείρει και ενισχύει το γενικό και ειδικό ανοσοποιητικό σύστημα.
Αντιισταμινική δράση: Η πρόπολη, και σε συνδυασμό με την γύρη, βοηθάει στην υποχώρηση των συμπτωμάτων των αλλεργιών και στην σταδιακή ανοσοποίηση.
Η πρόπολη μπορεί να διατεθεί στο εμπόριο με τη μορφή ακατέργαστης στερεής πρόπολης ή με τη μορφή παρασκευασμάτων πρόπολης. Αυτά περιλαμβάνουν σκόνη πρόπολης, πάστες, αλοιφές, γαλακτώματα πρόπολης, αλκοολικά ή γλυκολικά βάμματα και εκχυλίσματα πρόπολης, σιρόπια πρόπολης, αλοιφές πρόπολης, έλαια πρόπολης, χάπια πρόπολης και δισκία πρόπολης. Τα παρασκευάσματα πρόπολης μπορούν επίσης να συνδυαστούν με άλλα προϊόντα της μέλισσας, όπως γύρη και μέλι, ή ακόμη και με άλλα βοτανικά παρασκευάσματα.
ΜΕΛΙ & ΜΕΛΙΣΣΕΣ
Βασιλικός Πολτός: “Το ελιξίριο της ζωής”
Ο βασιλικός πολτός είναι ένα γαλακτώδες λευκό έκκριμα που παράγεται από τους αδένες των εργατριών μελισσών, για την βέλτιστη διατροφή και ανάπτυξη της βασίλισσας μέλισσας.
Ο βασιλικός πολτός είναι η κύρια τροφή της βασίλισσας μέλισσας. Η σύνθεσή του ποικίλλει ανάλογα με τη γεωγραφία και το κλίμα όπου ζουν οι μέλισσες, αλλά συνήθως περιέχει περίπου:
– 60-70% νερό
– 12-15% πρωτεΐνες
– 10-16% ζάχαρη
– 3-6% λίπη
– 2-3% βιταμίνες, άλατα και αμινοξέα
Σε τι χρησιμεύει στις μέλισσες ο βασιλικός πολτός;
Λόγω της ειδικής διατροφής τους, οι μέλισσες βασίλισσες διαφέρουν από τις εργάτριες με διάφορους τρόπους. Οι βασίλισσες είναι περίπου δύο φορές πιο μεγάλες, γεννούν περίπου 2.000 αυγά την ημέρα (οι θηλυκές εργάτριες μέλισσες είναι στείρες) και ζουν 4-5 χρόνια (περίπου 40 φορές περισσότερο από ό,τι οι εργάτριες μέλισσες).
Οι διαφορές αυτές έχουν οδηγήσει στην υπόθεση ότι τα εμπορεύσιμα προϊόντα κατάποσης του βασιλικού πολτού κάνουν για τους ανθρώπους ό,τι και για τις μέλισσες. Δηλαδή, πολλοί πιστεύουν ότι ο βασιλικός πολτός συμβάλλει στο να γίνει πιο μεγάλο ένα παιδί, ενώ αυξάνει την γονιμότητα και την μακροζωία. Σε πολλές χώρες, ο βασιλικός πολτός έχει προωθηθεί ευρέως ως ένα εμπορικά διαθέσιμο φάρμακο, τρόφιμο, ακόμα και καλλυντικό (ως μαλακτική, ενυδατική και θρεπτική ουσία). Χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για τη μακροζωία στην Ευρώπη και την Ασία. Ο βασιλικός πολτός πωλείται σε κάποιες χώρες και ως τονωτικό του δέρματος και αντίδοτο στην τριχόπτωση.
Γενικές χρήσεις:
Ο βασιλικός πολτός έχει μελετηθεί για μια ποικιλία πιθανών δράσεων, συμπεριλαμβανομένων της ενδεχόμενης αντιβιοτικής και αντικαρκινικής ιδιότητας, αλλά και για την μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, υπάρχουν όντως κάποιες ενδείξεις ότι ο βασιλικός πολτός επιδράει θετικά στην χοληστερόλη, την ινσουλίνη, στο νευρικό σύστημα και στην δραστηριότητα των γυναικείων ορμονών. Ωστόσο, δεν έχουν γίνει επαρκείς επιστημονικές έρευνες, οι οποίες να επιβεβαιώνουν τις παραπάνω υποθέσεις.
Βασιλικός πολτός: Πόσο ασφαλής είναι;
Αντενδείξεις: Δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Η αλλεργία στο δηλητήριο της μέλισσας, θεωρείται μια σχετική αντένδειξη.
Εγκυμοσύνη: Οι έρευνες και οι πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα κατά την εγκυμοσύνη και τη παραγωγή μητρικού γάλακτος είναι ανύπαρκτες. Ο βασιλικός πολτός φαίνεται πάντως να έχει κάποια θετική επίδραση στη γυναικεία ορμονική δραστηριότητα.
Αλληλεπιδράσεις: Υπάρχουν τεκμηριωμένες αναφορές για αίμα στα ούρα, επειδή ο βασιλικός πολτός φαίνεται να αλληλεπιδρά με την βαρφαρίνη.
Παρενέργειες: Σε πολλά άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες, οι δερματικές δοκιμασίες ήταν θετικές για τον βασιλικό πολτό. Υπήρξαν και αναφορές για αυξημένες ανεπιθύμητες επιπτώσεις στο άσθμα, για υπερευαισθησία, ακόμα και για θάνατο.
Ποιους ωφελεί:
Παιδιά
– με αναιμία
– που παρουσιάζουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη
– που προετοιμάζονται για εξετάσεις
– που βρίσκονται στην ανάρρωση
Ενήλικες
– για την πρόληψη εποχιακών ιώσεων
– κατά της κατάθλιψης, άγχους, στρες
– κατά της δυσκοιλιότητας
– κατά της ανικανότητας και της στειρότητας
– κατά των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση
– κατά της αθηροσκλήρωσης (έλεγχος των επιπέδων της χοληστερόλης)
– κατά της κόπωσης
– κατά του υποσιτισμού και της νευρικής ανορεξίας
– κατά του Parkinson
– κατά του Alzheimer
– κατά της υπέρτασης
– κατά του σακχαρώδη διαβήτη
– στα γηρατειά
– για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και λόγω της αντιμικροβιακής δράσης (κυρίως έναντι στρεπτόκοκκων, σταφυλόκοκκων και Ε.coli)
– κατά του πονοκεφάλου
– μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου
– μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης
– κατά των καταγμάτων των οστών
– κατά των φλεγμονών
– βελτιώνει τη μνήμη ευεργετικό σε περιπτώσεις μειωμένης μνήμης
– κατά του άσθματος και των αλλεργιών
Τρόπος χρήσης – Δοσολογία:
Ο βασιλικός πολτός, έχει χρώμα υπόλευκο ως υποκίτρινο, υγρή όψη και λαμπερή και ελαφρά κρεμώδη σύσταση. Η γεύση του είναι έντονα ξινή και καίει στο φάρυγγα.
Συντηρούμε το βασιλικό πολτό στην κατάψυξη και το διατηρούμε στο ψυγείο σε βαζάκι συνήθως 10γρ.
Δεν χρησιμοποιούμε μεταλλικό κουταλάκι αλλά πλαστικό. Υπάρχουν ειδικά κουταλάκια για το βασιλικό πολτό 250 ή 500 mg.
Η συνηθισμένη δόση κυμαίνεται από 250 mg, ανάλογα με το σωματικό βάρος και τις ανάγκες του ενήλικα και η λήψη του πολτού πρέπει να είναι καθημερινή για 3-4 μήνες.
Παίρνουμε τον βασιλικό πολτό το πρωί νηστικοί. Αν δεν μας αρέσει η γεύση, μπορούμε να τον προσθέσουμε σε ένα κουταλάκι με μέλι.
ΜΕΛΙ & ΜΕΛΙΣΣΕΣ
Κερί: Μια Θαυματουργή Ουσία
Το φυσικό κερί μέλισσας αποτελεί ακόμα ένα σημαντικότερο μελισσοκομικό. Αποτελεί ένα θαυματουργό προϊόν της μέλισσας και οι χρήσεις του στη φαρμακευτική, κοσμετολογία και αλλού, είναι ποικίλες.
Το κερί παράγεται από τις νεαρές εργάτριες μέλισσες, και χρησιμοποιείται για την κατασκευή των κηρηθρών, έπειτα από ζύμωση με εκκρίσεις των σιελογόνων αδένων.
Το κερί παράγεται υπό μορφή λεπιών και αρχικά έχει χρώμα λευκό. Το κίτρινο χρώμα των κηρηθρών οφείλεται στα καροτενοειδή που περιέχει η γύρη.
Ο μελισσοκόμος μπορεί να εκμεταλλευτεί παλιές και κατεστραμμένες κηρήθρες για να πάρει το κερί τους. Η διαδικασία παραλαβής του κεριού είναι σχετικά απλή και αφορά στο λιώσιμο, το φιλτράρισμα και τη λεύκανση αυτού. Η λεύκανση είναι μάλλον απαραίτητη επειδή συνήθως οι παλιές κηρήθρες έχουν σκούρο χρώμα λόγω της πρόπολης που χρησιμοποιούν οι μέλισσες για απολύμανση της κηρήθρας.
Το κερί των μελισσών χρησιμοποιείται από τις βιομηχανίες για την παραγωγή καλλυντικών, κεριών και φύλλων κηρήθρας.
Φυσικό κερί μελισσών περιέχουν πολλές κρέμες προσώπου και χεριών, αλοιφές, λοσιόν, οδοντόπαστες, μαστίχες, αντηλιακά κ.α.
Το κερί που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή της κεραλοιφής και γενικά για την κατασκευή καλλυντικών είναι το κερί που παίρνουμε από τα απολεπίσματα για τον τρύγου. Είναι το πιο καθαρό και με τα περισσότερα συστατικά κερί. Είναι κερί το οποίο το παράγει καθαρά και μόνο η μέλισσα και είναι το πολύ τριών μηνών κερί.
Για την κατασκευή κεριών για εκκλησιαστικούς σκοπούς ή διακοσμητικά κεριά, για τα φύλλα κηρήθρας, χρησιμοποιείται κερί από το λιώσιμο κηρηθρών.
Το αγνό κερί, όπως παράγεται απευθείας από την μέλισσα είναι λευκού χρώματος. Γίνεται όλο και σκουρόχρωμο, καθώς ενσωματώνει γύρη και πρόπολη.
Το σημείο βρασμού του κεριού, είναι περίπου στους 65οC και η πυκνότητα του στου 15οC είναι περίπου 0,96 gr/ml. Το κερί δεν θα πρέπει να θερμαίνεται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από 85οC, ενώ η έκθεση του σε υψηλές θερμοκρασίες πρέπει να γίνεται με αργό ρυθμό.
Το κερί είναι χημικώς αδρανές υλικό και παρουσιάζει μεγάλη πλαστικότητα, ειδικά πάνω από τους 30οC. Είναι αδιάλυτο στο νερό, και ιδιαίτερα ανθεκτικό σε ισχυρά οξέα Ως εκ τούτου, δύσκολα αφομοιώνεται από τον ανθρώπινο οργανισμό κατά την πέψη. Είναι διαλυτό στην αιθυλική αλκοόλη και στα λιπαρά οξέα με ταυτόχρονη θέρμανση.
Το κερί της μέλισσας μαλακώνει την επιδερμίδα και είναι κατάλληλο για άτομα με ξηρό, ευερέθιστο ή πολύ ευαίσθητο δέρμα.
Φυσικό κερί μέλισσας – Ιδιότητες
Το φυσικό κερί μέλισσας έχει τις εξής θαυματουργικές ιδιότητες:
– Αντισηπτικές
– Αντιφλεγμονώδεις
– Μαλακτικές
– Επουλωτικές
– Βοηθά το δέρμα να αποκτήσει απαλή και ελαστική δομή
Φυσικό κερί μέλισσας – Χρήσεις
Βοηθά στη θεραπεία της αρθρίτιδας, στις ωτίτιδες τις φλεγμονές της ρινικής περιοχής, τις δερματοπάθειες και το βρογχικό άσθμα. Φαίνεται επίσης να έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες κατά ορισμένων βακτηριδίων, όπως η σαλμονέλα.
Στην κοσμετολογία χρησιμοποιείται μέσα σε κρέμες προσώπου και αλοιφές, ενώ βοηθά στη φροντίδα του ταλαιπωρημένου από τον ήλιο, τη σκόνη και τη ρύπανση δέρματος, προστατεύοντας το από την πρόωρη γήρανση.
Συνίσταται για την επούλωση πληγών και ελκών και χρησιμοποιείται ως έμπλαστρο στις ρευματοπάθειες και στις νευραλγίες και ως αντιφλεγμονώδες.
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ακόμα και σαν σφράγισμα σε δόντι αν σας έχει φύγει το δικό σας, μέχρι να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο!